Koncert Lare Jankovič


Datum: 21. apr 2017

Ura: 20:00

Lokacija: Kulturni dom BovecKoncert LARE JANKOVIČ
KAKO DIŠI SVOBODA, KAKŠNE BARVE JE MIR?

Koncert pesmi sveta o nesmislu vojn in sovraštva, pesmi o miru, svobodi, sožitju, ljubezni in….strpnosti.
Kitarista: Ravi Shresta in Tilen Stepišnik
Koncert je bil prvič izveden 21.3.  na svetovni Dan strpnosti , svetovni Dan poezije in svetovni  Dan boja proti rasni diskriminaciji, v  Dvorani 1. Slovenske vlade v Ajdovščini.
Kasneje v Ljubljani in povsod, kjer nas bodo hoteli slišati. Ne samo poslušati.

Saj » Če utišate pevca, utihne življenje……«  Horatio Guarany

Koncert je zasnovan v dveh delih. V prvi del koncerta so uvrščene naše in tuje pesmi iz vojnega časa, v drugem delu bodo zvenele pesmi, ki so nastale po vojni. Kot odgovor. Pesmi, ki niso slovenske, bodo pol odpete v originalnih jezikih, pol pa  v slovenščini, ker bi jih rada še bolj približala poslušalcem. Slišali boste lahko med drugim Počiva jezero v tihoti, Lipa zelenela je, Lili Marlen, Katjuša, Bella ciao, Konjuh planinom, Dime donde vas morena ali Na oknu glej obrazek bled, Libertad, Če utišate pevca, utihne življenje, Imagine, Where have all the flowers gone. V ozadju pa je cel čas koncerta tematska projekcija. Koncert traja 1 uro 25.
Velikokrat  razmišljam o svobodi in miru. V svetu v katerem živimo, spoznavam, da sta svoboda in mir pravzaprav privilegij, za kar se imamo zahvaliti našim prednikom, ki so nam svobodo in mir priborili. Morda se ne zavedamo kako velik privilegij je biti rojen  in živeti v miru in svobodi ?
 Obilo poguma, upora  in tovarištva, solidarnosti,  žrtev in tragičnih izgub je bilo potrebnih za svobodo in mir. Veliko domoljubja in narodne zavesti.  Prav je, da v sebi vedno nosimo ta spomin, spoštovanje, zavedanje in hvaležnost. A prav je, da gremo naprej. Čas neusmiljeno teče in prav je, da storimo kar je v naši moči, da ohranimo zavest o pomeni miru in svobode. Vsekakor pa s to doto zavedanja in negovanjem dobrega v sebi in drugih, s sprejemanjem in spoštovanjem sočloveka, z večno težnjo po sožitju in ohranjanju miru in svobode.
Še posebej danes…v čudno razburkanih časih, ko pozabljamo kako dragocen je mir. Še posebno v teh časih, ko se sama vedno bolj počutim v resnici nesvobodno, kot ptica pristriženih kril.

O tem bodo pele pesmi v drugem delu koncerta.
Pele bodo o nesmislu vojn in razdvajanj, pele o pomenu sožitja in povezovanja. O pomenu svobode in miru. Še enkrat. Spet in Znova.
Lara

»Si predstavljate, da ne bi bilo nebes, pod nami ne pekla, nad nami pa samo nebo in vsi ljudje bi živeli samo za danes? Si predstavljate? Ni tako težko, če se potrudite…….«
J. Lennon

 

LARA JANKOVIČ,

igralka, šansonjerka, voditeljica

Takoj po zaključeni akademiji se je za 11 let zaposlila v SNG Nova Gorica, sedaj samozaposlena v kulturi in gostuje  v Koprskem gledališču. Gostovala je v predstavah v  več gledališčih: SSG Trst, MGL Ljubljana, Gledališče Glej Ljubljana, MG Ptuj, PG Kranj, Špas teater  ter Cafe teatru v Ljubljani. Poleg ostalih vlog, je poleg svoje avtorske monodrame posvečene Edith Piaf, Kot jaz,naredila še dve avtorski glasbeni monodrami drugih avtorjev: jugonostalgičen kabaret Kabaret zlatih let in krošnjarski kabaret Sirup sreče.
S televizije jo poznamo kot voditeljico razvedrilne oddaje  Povabilo med zvezde in Narečne popevke ter drugih priložnostnih oddaj – Presodite, Miklavžev koncert, Igrajmo se z zvezdami-o šansonu, Koncert Prifarskih muzikantov idr.
Nastopila je v filmu Halgato in Brezno, v  nanizanki Hotel poldruga zvezdica, v epizodni vlogi v nanizanki Za zadnjim vogalom in v kratkem umetniškem filmu Tango-5 ter v mladinskem filmu Duhec in kratkem filmu Mala.
Izdala je zgoščenko s šansoni, tangom in ciganskim melosom z naslovom »Pred vami stojim gola« in zgoščenko »Na kožo zapisane zgodbe«, kjer poje pesmi Ferija Lainščka s pridihom rusko-cigansko-balkanskega melosa, trenutno snema v Beogradu novo zgoščenko etno šansonov Moja ljubav nema granica. Nastopila na festivalih šansona in gledaliških festivalih doma in na tujem večinoma s svojimi projekti. Koncert Na kožo zapisane zgodbe v Beogradu je celo posnela Njihova nacionalna televizija RTS.
Je dobitnica številnih nagrad: Leta 1997 je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko in Zlato paličico na Festivalu otroških predstav, nagrado Združenja dramskih umetnikov za umetniške dosežke v letu 2004, na Dnevih komedije 2005 in 2013 je bila izbrana za komedijantko večera, na  33. mednarodnem festivalu »Pantomime i monodrame« v Zemunu 2008, je prejela zlato odličje za najboljšo monodramo (» Kot jaz, posvečeno Edith Piaf« ) in istega leta nagrado za igro na festivalu »Zlati Vitez« v Moskvi, za taisto monodramo ter 2012 vse primorska nagrada  Tantadruj za vloge ( Eva v Parole, Parole, Carmela v Ay, Carmeli in Diana v Filumeni Marturano ) v sezoni.

Ravi Shrestha


          kitarist, pedagog

Ravi Shrestha je vsestranski kitarist in pedagog, ki je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Magisterij iz klasične kitare je opravil na nemški Visoki šoli za glasbo Karlsruhe, izpopolnjeval  pa se je v flamenku v španski Barceloni.

Bil je večkratni nagrajenec državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kot solist je s Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj odigral Rodrigov Concierto de Aranjuez. Koncertira kot solist in komorni glasbenik, nastopal pa je tudi za protokol predsednika Republike. Zelo uspešno deluje s komorno zasedbo Trio Marakle (violina-kitara-harmonika). Sodeluje z mnogimi priznanimi glasbeniki različnih glasbenih žanrov. Že deset let ustvarja z zasedbo Astorpia, ki izvaja argentinski tango in tango show ter s kitarskim etno-jazz duom Ravi Shrestha & Miha Petric. Kot pedagog pa deluje na Glasbeni šoli Radovljica.

 

TILEN STEPIŠNIK


Kitarist, pedagog

Tilen je bil v razvid samozaposlenega v kulturi vpisan 24. 2. 2011 kot instrumentalist, pedagog in skladatelj. Poleg kitare, ki je njegov primarni inštrument, igra še kontrabas, saz in tres. Je avtor in aranžer glasbe, koncertni in studijski glasbenik, učitelj kitare, organizator pouka inštrumentov, mentor na delavnicah ter tonski tehnik. S številnimi zasedbami je kot kitarist v zadnjih treh letih izvedel okoli 120 koncertov in delavnic ter izdani so bili trije CD-ji. Kot vodja in kot eden glavnih izvajalcev je izpeljal tri obsežne kulturne projekte (četri kulturni projekt je še v izvedbi), ki sta jih finančno podprli Ministrstvo za kulturo in JSKD. Vzporedno z glasbenim in kulturnim udejstvovanjem je dejaven še kot pedagog z okoli 300 pedagoškimi urami letno. Vsi njegovi spodaj našteti projekti in glasbene skupine v zadnjih treh letih so izredno kulturnega oziroma nekomercialnega značaja.